Yoga Brugge Yoga Brugge Home Yoga Brugge

Hoe werkt Yoga?

De verschillende aspecten van een typische Sampoorna Hatha Yoga-les:

Traditioneel begint een les met een korte ‘aanroeping’ die de beoefenaar eraan herinnert dat Hatha Yoga niet enkel om het fysieke lichaam gaat, maar veel meer een spirituele discipline is. Het ‘chanten’ of zingen van de ‘Om’ creëert zo een atmosfeer van krachtige rust in lichaam en geest.

Dan volgen ademhalingsoefeningen om de energie te activeren zodat die vrij kan vloeien doorheen het lichaam. Deze oefeningen nemen vermoeidheid en energiebelemmeringen weg, vestigen een gezond ademhalingspatroon en reinigen de ademhalingsorganen en het hele systeem. Ze brengen de activerende en rustmakende componenten van het zenuwstelsel in evenwicht. De geest wordt kalm, stabiel en wakker.

Anuloma Viloma
schouderstand

zonnengroet 1zonnengroet 2zonnengroet 3

Daarop volgen opwarmingsoefeningen, zoals ondermeer de Zonnegroet of Surya Namaskar. De spieren worden gestrecht en opgewarmd, als voorbereiding op Yogahoudingen of Asana’s.

De praktijk van de Asana’s bestaat uit een aantal perfect uitgebalanceerde opeenvolgingen van houdingen, die ritmisch in elkaar overgaan. Zo kennen we de krijger, de driehoek, de dolfijn, de hoofdstand, schouderstand, de kat, de hond, de koe enzovoort. Door variaties te doen op de basisposities, komt men tot een oneindig aantal houdingen. Dit moedigt de beoefenaar aan om de hele reikwijdte van Asana’s te ontdekken.

Hatha Yoga bestaat dus uit een compleet lichaamswerk, met respect voor een ieders fysieke beperkingen en zonder ook daar te veel op in te gaan. De focus gaat eerder naar wat je wél kan, dan naar je beperkingen. Zo wordt elke yogales een aangename en speelse uitdaging, die de geest in een positieve staat houdt.

 

Een begeleide eindrelaxatie vervolledigt het geheel. Hier integreert de beoefenaar al het werk en alle ervaring opgedaan tijdens de voorbije les en is hij of zij in staat het lichaam te laten gaan en volledig te ontspannen. Je duikt in diepere en diepere lagen van je bewustzijn en komt meer en meer in contact met je stralende Ware Zelf.

Savasana

Door deze praktijk worden alle systemen van het fysieke lichaam sterk en gezond. Het astrale lichaam, dat bestaat uit de energie, de mentale en de intellectuele laag, herwint haar evenwicht en harmonie. Wanneer gezondheid, evenwicht en harmonie hersteld zijn, komen we in contact met het causale lichaam, dat uit Gelukzaligheid bestaat.